strona główna                                                                                                          

 

Kuchnia międzynarodowa – to tytuł projektu w którym uczestniczyli uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej z Ośrodka Szkolno – Wychowawczego im. ks. J. Twardowskiego. Zajęcia odbywały w dwóch niemieckich szkołach – Anne-Frank-Schule w Saarlouis oraz Waldschule w Saarwellingen.

Moduł z gotowania prowadził Malte Mehler, znany niemiecki kucharz, który od lat zajmuje się projektami edukacyjnymi. Uczestnicy pracowali w trzech grupach: kulinarnej, dekoratorskiej oraz dokumentującej. W efekcie powstały zarówno smaczne potrawy, ciekawe wystroje stołów oraz polsko – niemiecka książka kucharska.

Element cukierniczy przygotował dyrektor Fabryki „Ludwig Schokolade”, marki znanej w całej Europie, a w Polsce widocznej w szczególności pod logo Schogetten i Trumpf. Uczniowie, pod okiem pracowników tego zakładu własnoręcznie wykonywali praliny – Cieszy nas bardzo, że udało się nawiązać współpracę. Tym bardziej, że niemiecki system edukacji jest bardzo podobny do naszego. Możemy więc wiele nauczyć się wzajemnie od siebie. Obie szkoły w Powiecie Saarlouis zajmują się edukacją uczniów niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim, umiarkowanym i znacznym oraz tak jak my prowadzą kształcenie zawodowe – mówi Teresa Jaszczyńska, dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego im. ks. J. Twardowskiego.

Na zaproszenie Patrika Lauera, Starosty Powiatu Saarlouis, w wyjeździe uczestniczył też wicestarosta Tomasz Całka, który zapewnił, że Powiat Bocheński będzie wspierał tą współpracę – To trzeba pielęgnować i rozwijać. My dołożymy wszelkich starań, żeby tak się stało – mówi wicestarosta.

***

To nie pierwsze spotkanie uczniów ze szkół, które brały udział w projekcie. Młodzież niemiecka niespełna dwa lata temu uczestniczyła w VI Festiwalu Piosenki „Integracja malowana Dźwiękiem”. Tym razem w ramach rewizyty niemieccy partnerzy zorganizowali festiwal kulinarny -  Wszystko wskazuje na to, że współpraca szkół odbywać się będzie na tych dwóch płaszczyznach - muzycznej i kulinarnej. Bo tak naprawdę, zarówno jeden, jak i drugi element współpracy to sztuka. A że oba można połączyć  świadczył ostatni punkt programu – wspólne śpiewanie polskich i niemieckich przepisów kulinarnych – mówi wicedyrektor Ośrodka Jerzy Turek.

Można więc to potraktować, jak przygotowanie do kolejnego Festiwalu Piosenki, bo już wiadomo, że delegacja niemieckich uczniów w maju przyjedzie do Bochni.   

(JT)