strona główna                                                                                                          


WYCIECZKA DO PIEKARNI


W poniedziałek 24 września uczniowie klas II Szkoły Branżowej oraz III ZSZ o profilu „kucharz” odbyli wycieczkę zawodoznawczą do bocheńskiej piekarni tradycyjnej „Bednarz”.

Dzięki uprzejmości właściciela, młodzież mogła zwiedzić część produkcyjną oraz magazynową zakładu. Poznała kolejne etapy produkcji pieczywa metodami tradycyjnymi, a także surowce niezbędne do jego wypieku.

Szczególne wrażenie zrobiły na uczniach duże rozmiary maszyn i urządzeń służących do wyrobu pieczywa, drożdżówek oraz tradycyjny piec i wielkie łopaty piekarnicze.

Młodzież przyglądała się wielkiej dzieży, w której dojrzewa zakwas żytni potrzebny do wyrastania ciasta chlebowego.

Naszym przewodnikiem był właściciel piekarni, który na koniec obdarował uczniów różnymi rodzajami pysznego tradycyjnego chleba.

Wycieczka była udana i dostarczyła wszystkim uczestnikom niezapomnianych wrażeń.

Anna Prokop


galeria