Dzięki uprzejmości właściciela, młodzież mogła zwiedzić część produkcyjną oraz magazynową zakładu. Poznała kolejne etapy produkcji pieczywa metodami tradycyjnymi, a także surowce niezbędne do jego wypieku. Szczególne wrażenie zrobiły na uczniach duże rozmiary maszyn i urządzeń służących do wyrobu pieczywa, drożdżówek oraz tradycyjny piec i wielkie łopaty piekarnicze. Młodzież przyglądała się wielkiej dzieży, w której dojrzewa zakwas żytni potrzebny do wyrastania ciasta chlebowego. Naszym przewodnikiem był właściciel piekarni, który na koniec obdarował uczniów różnymi rodzajami pysznego tradycyjnego chleba. Wycieczka była udana i dostarczyła wszystkim uczestnikom niezapomnianych wrażeń. Anna Prokop
|
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.