Smaczne i zdrowe krewetki w wysublimowanym połączeniu owoców i warzyw stanowiły konkursowy specjał przyrządzony przez uczniów naszej szkoły podczas XIV edycji prestiżowego Konkursu Kucharsko - Cukierniczego. Organizatorzy - Zespół Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie wraz ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Klubem Szefów Kuchni oraz Małopolską Izbą Rzemiosła i Przedsiębiorczości - postawili przed konkursowiczami nie lada wyzwanie. Słodki przysmak cukierniczy lub przystawka i danie główne, nawiązujące do klasycznej kuchni śródziemnomorskiej, wzbogacone jednak o nowe pomysły smakowe oraz oryginalny design w połączeniu z nieszablonową estetyką potraw.Uczniowie klasy III ZSZ podjęli wyzwanie i podczas praktyk zawodowych, pełni emocji i zaangażowania przygotowywali się do udziału w konkursie. Swój kulinarny artyzm w czasie konkursu zaprezentowało 2 uczniów: Justyna Cabaj, która pod okiem bacznych jurorów przyrządziła sałatkę krewetkową – grejpfrutowo - pomarańczową, oraz Maciej Mętel, który pracował nad daniem głównym tj. łososiem z pesto z suszonych pomidorów na musie krewetkowym w towarzystwie bazylii. Szanowne jury - szefowie kuchni ze znanych restauracji krakowskich i podhalańskich oraz gościnnie Sebastian Wątroba, oceniali nie tylko walory smakowe potraw, ale również organizację pracy, estetykę i sposób prezentacji potraw, elementy kreatywności i awangardy. Krewetkowe przysmaki w śródziemnomorskim otoczeniu muszli, lampionów, wody i piasku prezentowały się wybornie. Mimo, iż w kulinarnym konkursie nie odnieśliśmy znaczącego sukcesu, udział w nim był wspaniałym przeżyciem. Uczniowie odkryli osobliwości kuchni śródziemnomorskiej, poznali najnowsze trendy estetyki w kucharstwie i nawiązali nowe, ciekawe znajomości. Serdecznie gratulujemy Justynie i Maćkowi! Życzymy coraz to nowszych inspiracji kulinarnych i dalszych sukcesów! Adrianna Ignacyk
|
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.