Pewnego jesiennego dnia uczniowie oddziałów klasowych 5 SPU i 3PdP pojechali do Starego Wiśnicza. Celem wycieczki była Izba Regionalna, gdzie uczniowie pod okiem pani Bernadetty Błoniarz przetwarzali w sposób tradycyjny jesienne plony pól i sadów. Podczas prezentacji multimedialnej uczniowie poznali tajniki dawnego życia na wsi, a przede wszystkim dowiedzieli się jak wykorzystywano dary natury w przygotowaniu zimowych zapasów. Po tym ciekawym wprowadzeniu wszyscy mieliśmy okazję szatkować kapustę, przekładać do glinianej beczki, solić i ubijać, aby za kilka tygodni mogła się zakisić. Dużo radości sprawiło uczniom również nawlekanie jabłek na długą nitkę, co służyło przygotowaniu wigilijnego suszu. Ponadto prowadząca zajęcia zaprezentowała różne narzędzia ułatwiające pracę w gospodarstwie rolnym w zamierzchłych czasach. Każdy miał okazję je wypróbować. I tak uczniowie kruszyli kolby kukurydzy, poznali zasady przędzenia na kołowrotku, a także doświadczyli mielenia zboża w żarnach. Z tych niecodziennych zajęć wynieśliśmy recepturę na najlepszą kiszoną kapustę w okolicy, poznaliśmy jej walory smakowe i zdrowotne. Do szkoły wróciliśmy bardzo zadowoleni i bogatsi o nowe doświadczenia. J.K-K.
|
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.