II miejsce dla Ani i Andżeliki Anna Jaworska i Andżelika Biernat – uczennice Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Ośrodku Szkolno – Wychowawczym im. ks. Jana Twardowskiego zajęły drugie miejsce w XI Konkursie Kucharsko - Cukierniczym, który odbył się w Krakowie. Inspiracją dla uczestników były nadchodzące mistrzostwa w piłce nożnej „Euro 2012”. Nie zabrakło więc tortów ukrytych w bryle stadionu narodowego, ciasteczek w kształcie piłek oraz dań z akcentem sportowym. Uczennice z Bochni przygotowały zakąskę z tuńczyka w pomidorowych piłeczkach, duszone piersi z kurczaka z nutką pomarańczy w towarzystwie ryżu i warzyw z wody. Dania te zapewniły im drugie miejsce – Receptury zostały opracowane specjalnie na ten konkurs. Uczennice trenowały przygotowanie potraw przez ostatni miesiąc – mówi Anna Prokop, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Bochni. Dziewczęcy tandem z Bochni pokonał drużyny z Czech, Słowacji, Węgier i Polski. Wyższość w kulinarnym fachu musiał oddać jedynie przyszłym kucharzom z Zespołu Szkół nr 31 w Krakowie. - Bardzo nas cieszy ta nagroda. Tym bardziej, że zakończyliśmy niedawno dwuletni projekt unijny obejmujący dodatkowe zajęcia dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz małej gastronomii. To po części efekt tych zajęć oraz zasługa nauczyciela prowadzącego. Jednak przede wszystkim nie możemy zapominać o uzdolnionych uczennicach – mówi Teresa Jaszczyńska, dyrektor Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Bochni. Konkurs odbył się pod patronatem Prezydenta Miasta Krakowa oraz Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości. *** Uczniowie kształcący się na kierunku kucharz małej gastronomii stanowią najliczniejszą grupę w Zasadniczej Szkole Zawodowej w Ośrodku Szkolno – Wychowawczym im. ks. Jana Twardowskiego w Bochni. Nauka trwa trzy lata i kończy się egzaminem zawodowym. Absolwenci otrzymują taki sam tytuł, jak ich rówieśnicy ze szkół masowych. J.T.
|
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.