Startujący zespół uczniów przygotował i zaprezentował dwie potrawy wigilijne wraz z dekoracją świątecznego stołu.
Weronika i Patryk przyrządzili następujące potrawy: Dorsz z aksamitnym sosem musztardowo-cytrynowym w towarzystwie marchewek mini i różyczek brokuła oraz Tradycyjną wigilijną zupę grzybową z lanymi kluseczkami.
Uczniowie wyporcjowali i udekorowali potrawy oraz podali je na stół świąteczny. Nauczyciel przygotowujący uczestników konkursu dokonał oceny organoleptycznej sporządzonych potraw. Konkursowicze wykonali także dekorację wigilijnego stołu, przygotowując uprzednio jej elementy. Zespół samodzielnie nakrył do stołu, rozkładając bieliznę stołową, układając dekorację, zastawę stołową, szkło, sztućce.
Konkurs odbywający się corocznie w Zespole Szkół Specjalnych Nr 14 w Krakowie, tym razem ze względu na sytuację epidemiczną miał inny charakter. Każda szkoła przeprowadziła go u siebie, natomiast prace konkursowe w formie fotoreportażu zostały elektronicznie przesłane do oceny komisji. Nasi kucharze świetnie się zaprezentowali i dzielnie walczyli, spełniając wszystkie wymagania konkursowe.
Chociaż nie udało się zająć miejsc na podium, to wśród dużej konkurencji i wymagającego jury, które tworzyli m.in. przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników wypadliśmy bardzo dobrze i nie mamy się czego wstydzić. Uczniowie otrzymali dyplomy za udział w konkursie i zostali obdarowani upominkami. Naszym konkursowiczom gratulujemy i życzymy dalszego kształtowania swoich umiejętności kulinarnych.
Anna Prokop
/nauczyciel/opiekun uczniów biorących udział w konkursie/
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.