W wiosennym stażu zawodowym praktykowało dwanaścioro uczestników, którzy doskonalili swoje umiejętności praktyczne w zawodzie kucharza oraz podnosili swoje kompetencje, zawodowe, językowe a przede wszystkim społeczne tak konieczne w pracy zespołowej. Przez dwa tygodnie beneficjenci poznawali tajniki kuchni regionalnej terminując w greckich zakładach pracy. Wzięli udział w kilku wycieczkach zawodoznawczych poznając tajniki produkcji i wyrobu pity, oliwy, kozich serów i innych produktów regionalnych.
W weekend wszyscy zachwycaliśmy się urokiem greckich Meteorów i morską wycieczką na wyspę Skiathos gdzie kręcono sceny do filmu pt. „Mamma mia”. Czas praktyk i rekreacji spędziliśmy wspólnie z grupą uczniów z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego z Krakowa mieszczącego się przy ulicy Barskiej. Nawiązały się nowe przyjaźnie i sympatie. Greckie smaki będziemy promować w szkole i domach, natomiast zawarte przyjaźnie postaramy się pielęgnować. Adepci sztuki kulinarnej otrzymali dyplomy i certyfikaty odbycia stażu.
Pomimo trzydziestotrzygodzinnej podróży powrotnej wróciliśmy bardzo zadowoleni z przekonaniem, że nabyte doświadczenia pomogą nam w dalszym rozwoju naszej kariery zawodowej.
/Uczniowie/
Projekt "Mobilność i doświadczenie - praktyki zagraniczne dla osób ze specjalnymi potrzebami" jest realizowany przez konsorcjum, w skład którego wchodzą Fundacja Internationaler Bund Polska (lider konsorcjum) oraz Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Bochni, Specjalny Ośrodek Szkolno-wychowawczy nr 1 w Krakowie, Zespół Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Młodzieży Niewidomej i Słabowidzącej w Chorzowie.
Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus+
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.