Młodzież zdobywała nowe doświadczenia zawodowe. Uczniowie realizowali praktyki w zawodach kucharz i sprzedawca oraz pracownik pomocniczy w hotelu. Praktyki odbywały się w Hotelu Galaxy, w Tawernie Zorbas i Kavos oraz w Supermarkecie ZTANIS. Uczniowie poznawali tajniki kuchni greckiej, specyfikę pracy w hotelu, restauracji, tawernie a także w zakładach przemysłowych. Uczniowie PDP uczestniczyli w pracach pomocniczych w hotelu. Poznali zasady w utrzymaniu go w czystości, nauczyli się przygotowywać pokój na przyjęcie gości, poznali pracę w pralni, wykonywali też proste prace kuchenne.
Dużo trudniejszym zadaniem było poradzenie sobie na praktykach w tawernach. Tam młodzież musiała pracować w odpowiednim tempie i radzić sobie w porozumiewaniu się z obcojęzycznym personelem. Uczniowie poznawali tajniki kuchni greckiej, pomagali w przygotowywaniu potraw greckich, samodzielnie przygotowywali desery i sałatki. Nauczyli się przygotowywać salę na przyjęcie gości a nawet z pomocą obsługiwać. Nasz jedyny sprzedawca pracował z dużym powodzeniem w Supermarkecie. Oprócz zwykłych zadań takich jak wykładanie towarów, kontrolowanie dat przydatności do spożycia czy metkowanie, uczył się jak pracować na kasie fiskalnej a nawet odbył próbę obsługi klienta. Ponadto wszyscy uczniowie uczestniczyli w zajęciach w niewielkich zakładach produkcyjnych. Najbardziej spodobała się im praca przy produkcji ciasta filo, z którego później przygotowywali pitę. Wspaniałym doświadczeniem była praca przy zbiorze kasztanów jadalnych, ich segregacja i przygotowywanie do wysyłki. Z otrzymanych w prezencie kasztanów, pod kierunkiem naszej szefowej kuchni, przygotowywaliśmy na różne sposoby przekąski. Nie wszystkim one smakowały ale nowe smaki trzeba poznawać zwłaszcza jeśli się chce zostać kucharzem. W tłoczni oleju w Skotinie praktykanci poznawali metody tłoczenia oliwy. Zapoznali się z całym procesem od zbioru oliwek aż do uzyskania złocisto zielonkawego płynu, który jest bogactwem Greków.
Głównym celem była nie tylko praca, podnoszenie kwalifikacji, zdobywanie doświadczeń zawodowych ale też poznanie innego kraju, ludzi, zwyczajów i języka. Najlepiej poznać je można bezpośrednio w nich uczestnicząc a więc na wycieczkach, w zabawie i obcowaniu z przyrodą. Podziwialiśmy jeden z cudów współczesnego świata - Klasztory Meteora. Wyruszyliśmy na wyprawę na wyspę Skiatos. W drodze uczyliśmy się tańców greckich, podziwialiśmy faunę i florę typową dla tych okolic, opalaliśmy się na złocistej plaży. Zwiedzaliśmy ruiny zamku w Platamonas i spacerowaliśmy po starym greckim, kamiennym miasteczku Panteleimonas gdzie czas się zatrzymał. Odbyliśmy pieszą wyprawę zboczem Olimpu do wodospadów a następnie wypoczywaliśmy w miasteczku Litohoro, takim naszym Zakopanem.
Praktyki zakończyły się wspaniałym pożegnaniem, wszyscy otrzymali certyfikaty, dyplomy, pamiątkowe koszulki, prezenty i wieńce laurowe.
/J. Kwaśniowska, M. Obrał/
Projekt jest realizowany w ramach programu Erasmus+ przez konsorcjum w skład którego wchodzą Internationaler Bund Polska (lider konsorcjum), Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Bochni, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 w Krakowie, Zespół Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie oraz Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Młodzieży Niewidomej i Słabowidzącej w Chorzowie.
Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus+.
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.