Jak jednak te jesienne dary wykorzystuje się w gospodarstwie domowym mieli okazję przekonać się uczniowie oddziałów 7SU i 8SU – którzy w poniedziałkowy poranek 30 października udali się do Ośrodka Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu.
Gospodyni Ośrodka – pani Bernadetta Błoniarz – wprowadziła nas w jesienną tematykę prezentując multimedialną opowieść o jesiennych zajęciach na dawnej polskiej wsi. Szybko zorientowaiśmy się, że narzędzia i sposoby pracy z czasem się zmieniają, ale zadań do wykonania z pewnością nie jest mniej. W ramach innowacji pedagogicznej „Krok w dorosłość – poznajemy miejsca pracy” próbowaliśmy więc swoich sił przy szatkowaniu i kiszeniu kapusty, suszeniu pachnących jabłek, a nawet poznawaliśmy sposoby międlenia łodyg lnu i wyczesywania z nich delikatnych nici. Zapału i energii nie młodym pracownikom nie brakowało, zaplanowany czas warsztatów minął więc błyskawicznie. Jedno wiemy już na pewno – w wiejskim gospodarstwie pracy zawsze jest pod dostatkiem...
Przygotowana przez nas kapusta nabiera smaku w kamionkowym garnku, a girlandy z kawałków jabłuszek schną i pachną pięknie w naszych klasach.
/A.P. i A.S./
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.