Regionalnie, smacznie i świątecznie

20.12.2025
Pierogi na talerzach.

W piątkowe przedpołudnie w naszej szkole odbyło się uroczyste spotkanie wigilijne, które przebiegło w niezwykle serdecznej, rodzinnej i pełnej świątecznego ciepła atmosferze. Organizatorami tego pięknego wydarzenia byli uczniowie realizujący innowację pedagogiczną Regionalnie w kuchni, którzy z radością zaprosili swoich kolegów do wspólnego spotkania przy wigilijnym stole.

Szczególnie wzruszającym momentem było dzielenie się opłatkiem, podczas którego uczestnicy składali sobie płynące prosto z serca serdeczne życzenia. Ten prosty, a zarazem niezwykle symboliczny gest jeszcze mocniej podkreślił wyjątkowy charakter Wigilii i wprowadził wszystkich w prawdziwie świąteczny nastrój.

Uczniowie biorący udział w innowacji mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności zdobyte podczas kulinarnych warsztatów. Przygotowane przez nich potrawy stały się wyrazem wspólnej pracy, zaangażowania a także pięknym przykładem praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy. Na świątecznym stole nie zabrakło tradycyjnych potraw wigilijnych: aromatycznego barszczu czerwonego, pierogów z różnorodnym nadzieniem oraz domowych wypieków: pachnącego piernika i strucli z makiem. Każda potrawa zachwycała smakiem i zapachem, przywołując wspomnienia rodzinnych Wigilii i ciepła domowego ogniska.

Spotkanie upłynęło w atmosferze radości, wzajemnej życzliwości i wspólnego świętowania. Był to czas zatrzymania się na chwilę, wspólnego bycia razem oraz pielęgnowania pięknych bożonarodzeniowych tradycji, które na długo pozostaną w pamięci.
/A. Paprota-Stec/

Galeria otworzy się w nowym oknie
Uczniowie w odświetnych ubraniach siedzą wokół przystrojonego białym obrusem stołu wigilijnego.

Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.