„W beczce kapusty spotyka się to, co najstarsze - mądrość przodków - z tym, co najprostsze smakiem przekazywanym z pokolenia na pokolenie”.
We wtorkowe przedpołudnie, w naszej szkolnej kuchni odbyły się zajęcia kulinarne poświęcone tradycyjnemu kiszeniu kapusty, realizowane w ramach innowacji pedagogicznej „Regionalnie w kuchni”. Uczniowie poznali historię kiszenia kapusty, stare receptury oraz obejrzeli drewnianą szatkownicę, beczkę, dzięki czemu mogli porównać dawne narzędzia i naczynia z obecnie używanymi.
W części praktycznej samodzielnie szatkowali kapustę, dodawali sól, tarli marchewkę i ugniatali składniki, obserwując proces puszczania soku - kluczowy w kiszeniu. Z dużym zaangażowaniem mieszali wszystkie składniki, poznając przy tym ich zapach, strukturę i smak. Kapustę przełożyli do dużego glinianego naczynia, szczelnie ubitą i obciążoną - zgodnie z dawnym zwyczajem.
Ukiszona kapusta zostanie wykorzystana podczas klasowej wigilii, gdzie posłuży jako składnik tradycyjnych potraw. Dzięki temu uczniowie będą mogli posmakować efektów swojej pracy i poczuć dumę z własnego udziału w przygotowaniach do świątecznego spotkania. Zajęcia kulinarne okazały się cennym doświadczeniem edukacyjnym, wzmacniającym poczucie sprawczości uczniów oraz ich więź z lokalną tradycją i kuchnią regionalną.
/A. Paprota-Stec, A. Piekarz/

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.